Pazartesi, Nisan 29, 2024
İlçeler

Bozüyük

BOZÜYÜK’ÜN TARİHÇESİ
İlkçağdan itibaren sırasıyla Hititlerin M.Ö. 1200 yıllarından sonra Balkanlardan gelen Frigyalıların bölgeye hakim oldukları antik kalıntılardan anlaşılmaktadır. Bölgedeki 600 yıllıkFrigya hakimiyetine Kafkaslardan gelen Kimmer’ler son verirler.
Kimmer’lerin bir asır sürenHakimiyeti Lidyalıların gelmesiyle son bulur. Daha sonraki yıllarda Persler,Makedonyalılar, Btinyalıların yaşadığı bu bölge,395 yılından itibaren Roma hakimiyetine girmiştir.
Bizans döneminde Bozüyük’ün adı “Lamunia” olarak bilinmektedir.
660-720 yıllarında bölge Arap-Emevi kuvvetlerinin geçit yeri olmuş,1071 yılından itibaren Bozüyük ve çevresi Türklerin hakimiyetine girmiştir.1289 dan itibaren Osmanlı hakimiyetine geçen Bozüyük, Selçuklular döneminde Sultanönü uç beyliğinin bir köyü idi.
Osmanlıların ilk dönemlerinde Çayköy,Arıklar,İçköy ve Atkaydı mezra köylerinden oluşan Bozüyük’te ilk birleşme Kanuni’nin komutanı Kasımpaşa’nın kendi adıyla anılan camii ve külliyeyi yaptırmasıyla meydana gelmiştir. Bu külliyede han,hamam,camii,Sıbyan mektebi bulunmakta olup,külliye 1525-1528 yılları arasında tamamlanmıştır. Bu dört köy şimdiki Kasımpaşa Mahallesini ve bugünkü Bozüyük’ü oluşturmuşlardır.
1877-1878 Osmanlı-Rus harbinden sonra Balkanlardan Anadolu’ya göç eden Türklerin bir bölümü Bozüyük’te iskan edilmiştir. 4 Eylül 1922 ‘de düşman işgalinden kurtulan Bozüyük,1890 yılında Belediyelik olmuş , 1924 yılına kadar Söğüt Kazasına bağlı nahiye merkezi olarak kalmış ,1924 te ilçe haline getirilmiştir.
N Ü F U S
İlçe nüfusu 1940 dan itibaren devamlı bir artış göstermiştir.1950 yılına kadar kırsal kesim nüfusunda artış gözlenirken 1950-1960 arası ilçenin nüfusunda azalma olmuştur.
Nüfusun azalmasının başta gelen sebebi de Bozüyük’e bağlı bucak merkezi iken 1954 yılında ilçe olan Pazaryeri’nin ayrılmasıdır.1963 yılında İnönü Bucağı 14 köy Eskişehir’e Bağlanmıştır.1970 yılından itibaren ilçe nüfusu artmaya başlamış, bu artışta ilçedeki sanayileşme önemli rol oynamıştır.
2016 yılı verilerine göre merkez nüfus 65.967, kırsal nüfusu 6.504 olmak üzere toplam nüfusu 72.471’ dir.
TARİHİ ESERLER
Yapılan kazılarda çıkarılan eserler Ankara Müzesinde bulunan mermer sütun, kabartma kadın büstü,Çamyayla köyü yakınlarında bulunan lahit kapağı Frig devri arkeolojik eserleridir. Göynücek Köyü’nün 1,5 km güneybatısındaki Ören Mevkiinde kilise kalıntıları, hüyük tepesinde kayaya oyulmuş iki adet su sarnıcı bulunmaktadır.
Kasımpaşa Camii ve Külliyesi
1525-1528 tarihleri arasında Kasımpaşa tarafından yaptırılan camiin duvarları kesme taştandır. Çini süslemeleri yönünden zengin olan camiin minberi ak mermerden,sütun başlıkları grift motiflerle süslüdür. Minarenin kaidesi düzgün kırmızı taştandır.32,50 metre yüksekliğindeki minare tek şerefelidir. Camii 1938-1939 yıllarında tamirat görmüştür.
Camiin batı yönündeki imaret camii ile birlikte inşa edilmiştir. Bir bölümü aşevi olarak kullanılmakta olup Vakıflar Genel Müdürlüğünün koruması altındadır.
Camiin kuzeydoğu yönünde bulunan kümbet bakımsızlıktan harap bir halde bulunmaktadır.
Kumral Abdal (Dede) Türbesi;
Kovalıca yolu üzerindedir. Yediler Tekkesi diye de bilinir.Ertuğrul Gazi’nin sancaktarı Kumral Dede(Abdal) ile beş evladı medfundur.
Atatürk Orman Köşkü;
Muratdere Köyüne 10 km uzaklıkta Gülalan mevkiindedir. Albay İbrahim Çolak Tarafından yaptırılmıştır. Atatürk 10 Haziran 1930’da ilçeyi ziyaretinde bu köşkte misafir edilmiştir. Çolak İbrahim Bey Köşkü Şehir merkezindedir ve Bulgar mimarisi tarzında yapılmıştır.
İnönü Şehitliği;
Bozüyük ile Akpınar Köyü arasında bir tepede bulunmaktadır. İstiklal Harbinin Metristepe-İnönü istikametinde gelişen ve tarihimizde İnönü Savaşları olarak bilinen savaşların geçtiği cephedir.844 mezardan oluşmaktadır ve 1930 yılında Milli Savunma Bakanlığınca yaptırılmıştır.1981 yılına kadar haziran ayı içinde yapılan şenlikler bu yıldan itibaren İnönü Savaşının kazanıldığı tarih olan 1 Nisan günü yapılmaya başlanmıştır.
İntikamtepe Şehitliği;
İnönü Savaşlarında 126. Alay, 3.tabur., 9.bölük askerlerinin şehit düşenlerinin hatırasına 1950den itibaren Milli Savunma Bakanlığınca yapımına başlanmıştır.
Metristepe anıtı;
Cumhuriyetin ellinci yılında İnönü Savaşları Zafer anıtı olarak 1973 te yapımına başlanmış,29.6.l975 tarihinde açılışı yapılmıştır.