Pazartesi, Nisan 29, 2024
İlçeler

Osmaneli

Osmaneli 1308 yılında Osmangazi tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, 1805 yılında Ertuğrul Livası kurulmuş, 1926 ya kadar Livanın merkez İlçesine bağlı bir nahiye iken bu tarihte Bilecik İline bağlı bir ilçe olmuştur. Osmaneli’nin yüzölçümü 526 km2, nüfusu ilçe merkezi 12 814 olmak üzere toplam 21.070 tır. 27 köyü vardır. Rakım en düşük 80 m, en yüksek 926 m, ilçe merkezi ise 100 metredir. 

Güney Marmara da tarih boyunca doğal bir geçit olan Osmaneli Sakarya havzasında İstanbul-Eskişehir karayolu üzerinde, aynı zamanda İstanbul-Eskişehir-Ankara demiryolu üzerindedir.Ayrıca karayolu ile İznik üzerinden Bursa ve Yalova’ya bağlanmaktadır. Osmaneli’nden, Bilecik 34 km, Eskişehir 106 km, Adapazarı 72 km, Kocaeli 110 km, İstanbul 202 km, Bursa 104 km dir.

NÜFUS DURUMU
Osmaneli İlçesi köyleriyle birlikte toplam 21.071 nüfusa sahip olup, bu nüfusun 15.065 ‘ini İlçe Merkezinde, 6.006’ü ise 27 Köyde oturmaktadır.

Nüfusu Oluşturan Unsurlar : Nüfusun büyük çoğunluğu eskiden beri bu bölgede oturan yerli halktan oluşmaktadır. İlçe merkezinde 1953 – 1954 yıllarında Bulgaristan’dan gelen göçmenler; Orhaniye Köyü’ne yerleşmiş bulunan ve Selanik’ten gelen 1293 göçmenleri Adliye ve Sarıyazı köylerine yerleşmiş bulunan 200 civarında Gürcü boyuna mensup halk ve ilçe merkezine yerleşmiş bulunan 50 civarında Erzurum’lu vatandaşımız; 1989 yılında Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutularak ülkemize gönderilen 100 civarında topluluk, nüfusun kalan unsurunu meydana getirmektedir.

Bu nüfusun tümü Müslüman olup, orta öğretim yada yüksek öğretim görmüş kişi sayısı köylerde az olmakla birlikte, ilçe nüfusunun tümü anadil olarak Türkçe konuşmakta olup, ilçemiz Merkez ve Köylerde Nüfus Hareketi pek yoğun değildir.

İlçemizin Coğrafi Yapısı
Osmaneli güney Marmara da Bilecik iline bağlı bir ilçedir. Doğuda Gölpazarı batıda Bursa nın İznik ve Yenişehir ilçeleri,kuzeyde Sakarya ilinin Geyve ilçeleri ile çevrilidir. Osmaneli Sakarya nehrinin sol kıyısında yerleşime açıktır.Toprakları 500 ile 900 metre arasında değişen yüksekliklere sahip tepeler ve dağ sıraları devamı ile çevrilidir. Merkezi 526 km2 köy sayısı 27 dır.

İlçemizde Kültür ve Turizm
Osmangazi tarafından 1308 yılında Osmanlı topraklarına katılan ilçe, Rumca kavaklık anlamına gelen Lefke adını taşırken, 1913 yılında Osmangazi’ye ithafen Osmaneli ismini almıştır. Bilecik ilinin kuzeyinde bulunan Osmaneli’nin yüzölçümü 526 km2, nüfusu ise, ilçe merkezi 12.814 olmak üzere toplam 21.070’tir. Yazları sıcak, kışları ılık olması nedeniyle Akdeniz iklimi ile kara iklimi arasında geçit iklimi gösterir. Rakım en düşük 80m, en yüksek 926m.dir. İlçe merkezinde ise yükseklik 103 m. dir.
Tarih boyunca ve özellikle Osmanlılar döneminde, İstanbul-Bağdat ve Mekke yolu üzerinde ve doğu ile batı arasında bir geçit olması nedeniyle taşıdığı stratejik önem günümüzde de devam etmiştir. Ulaşım şartları açısından Türkiye’de eşine az rastlanacak bir güzergah üzerindedir. İstanbul-Eskişehir karayolu ve İstanbul-Eskişehir-Ankara demiryolu ilçenin içinden geçmektedir. Osmaneli’nden Bilecik 34 km, Eskişehir 106 km, Adapazarı 72 km, Kocaeli 110 km, İstanbul 202 km, Bursa 104 km’dir. Osmaneli çevresinde bulunan doğal güzellikleri ile de eşsizdir. Bunların bazıları, mide, böbrek, egzama ve safra hastalıklarına iyi gelen İçmece’leri, mesire yerleri, çam ormanları, ve fundalıklar, yeşilin hakim olduğu tepelerde araziye ayrı bir renk katan kayalık doku, ninni gibi akan ve etrafına bereket saçan Sakarya nehri ve ve çeşitli akarsuların oluşturduğu vadilerdir. İlçede doğa tutkunlarının 15 günde bir yaptıkları doğa yürüyüşleri, her geçen gün ilçe içinden ve ilçe dışından katılımın artmasını sağlamaktadır. Osmaneli, doğal güzelliklerinin yanında görülmeye değer bir çok tarihi eseri de barındırmaktadır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar dönemine ait bir çok tarihi kalıntı bulunmaktadır. Osmaneli’de Bizans dönemine ait su kemerleri, mezarlar, tümülüsler, Selçuklu dönemine ait gözetleme kuleleri, Mimar Sinan tarafından yapılmış Taşköprü kalıntısı ve yapılış tarihleri 450-500 yıl arasında değişen iki cami, harap olanları bile muhteşem görüntü ve estetik sunan 124 adet 19. yy. sivil mimari örneği ‘OSMANELİ EVLERİ’ saklı bir hazine görüntüsündedir

Bireyin ve toplumun kültürel gereksinimlerinin karşılanmasını, kültür varlıkları ile somut olmayan mirasın korunmasını ve sürdürülebilir kültürün birer öğesi haline getirilmesini, iletişim ve etkileşim ortamının geliştirilmesini, sanatsal ve kültürel değerlerin üretilmesi, ülkemizin kültür varlıklarının yaşatılması ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlanması, kültür merkezlerinin yapımı ve işletilmesine yönelik kültür yatırımı ve girişimlerinin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. 

İlçenin doğal güzellikleri ve sivil mimari yapısının fotoğraf severlere açılarak onların yapacakları çekim ve resimlerin basın yayın yolu ve turizm şirketleri aracılığı ile yayınlanmasının sağlanması hedeflenmektedir. 

İlçe dışından gelebilecek doğa severlerin sivil toplum kuruluşları ve turizm acentaları aracılığı ile ilçeye günübirlik tracking (doğa yürüyüşü) gezileri düzenlenmektedir

Özellikle yayla köylerinde tarihi ve doğal güzelliklerin bulunduğu alanlarda gerekli düzenlemeler yapılmış olup,hafta sonları çadırda konaklama (outdoor) imkanları sunulup kısa süreli konaklamalarının (2-3 gün) sağlanması gerçekleştirilmiştir.

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından yapılan yaz okulu çalışmalarında eski dokunun hakim olduğu mahallerde 4 ad.sokak sağlıklaştırılması ve cephe düzenlemesi, 4 ad.tescilli ev rölevesi tamamlanmış olup, bunların yanında Bakanlığın yapı sahiplerine vermiş olduğu ödenekle 29 adet tescilli yapının röleve ve restorasyon projeleri yaptırılmış, bu yapıların restorasyonları yapılarak turistik işletme olabilecek konak ve yapıların turizme kazandırılması çalışmaları devam etmektedir

Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından röleve ve restorasyon projeleri tamamlanmak üzere olan 19.yüzyıl yapısı Kilisenin Kültür Bakanlığının desteklemesi halinde restorasyonunun yapılarak kültür merkezi olarak ilçe turizmine ve kültürüne kazandırılması çalışmaları devam etmektedir.

Yıldız TeknikÜniversitesi tarafından projesi tamamlanan eski Hükümet Konağının 2006 yılı birim maliyet fiyatları çıkartılmış olup, ödenek talebi Bakanlığa bildirilmiştir. Ödenek verilmesi halinde 20 yataklı Butik Otel tarzında restore edilip ilçe ve ülke turizmine hizmet verilmesi çalışmaları devam etmektedir.